Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Svjetski dan borbe protiv nasilja nad djecom i Dan dječjih prava

Vrtic 2 KopirajDjeca su najbolje zaštićena kada stručnjaci razumiju što se od njih traži pojedinačno i kako trebaju raditi zajedno. (Working together to safegurad children)

Nasilje, u različitim oblicima, utječe na više od milijardu djece širom svijeta i događa se svaki dan, u svakoj zemlji i svakoj zajednici, a Bosna i Hercegovina nije iznimka. Život u nasilju utječe na dječje zdravlje, razvoj i obrazovanje. Istovremeno, nasilje i njegove posljedice koštaju društvo jako mnogo time što usporavaju ekonomski razvoj, narušavaju ljudski i društveni kapital.
19. studenoga u svijetu se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom, a već 20. studenoga obilježava se Dan dječjih prava. Svjetski dan borbe protiv nasilja nad djecom nastao je na inicijativu Fundacije svjetskog summita žena iz 2000. godine s ciljem stvaranja kulture prevencije diljem svijeta, poticanjem vlada i društvenih organizacija, na aktivnije uključivanje u zaštiti djece. Generalna skupština UN-a usvojila je Deklaraciju o pravima djeteta 1959. godine, a trideset godina poslije, usvojena je Konvencija o pravima djeteta otkad se obilježava Međunarodni Dan dječjih prava.

Centar za mlade već nekoliko godina surađuje sa Poliklinikom za zaštitu djece iz Zagreba i profesoricom Gordanom Buljan Flander kao i sa Institutom za dječju i adolescentnu psihoterapiju BHIDAPA s ciljem zaštite djece u odgojnim i obrazovnim ustanovama. Kroz projekt Because we care, Centar za mlade organizira edukacije i seminare na temu zanemarivanja i zlostavljanja gdje kroz znanstveno i iskustveno učenje pedagoški djelatnici se upoznavaju sa načinima zlostavljanja i mogućnostima prevencije istih.
Upravo zato, na temelju vizije, misije i vrijednostima Centra za mlade te na temelju Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djece (UNCRC), donesen je dokument, Politika o zaštiti djece u kojemu se osuđuju svi oblici zlostavljanja i iskorištavanja djece, unutar ili izvan organizacije NCM-a Ivan Pavao II. Svi djelatnici, bilo da su izravno ili neizravno povezani s aktivnostima naše organizacije, dužni su poštovati isti.
Dokument sadrži načela i vrijednosti koja trebaju biti vidljiva u radu s djecom te obrasce ponašanja koja se smatraju poželjnima kao i oni koji su društveno i moralno neprihvatljivi.
Četiri osnovne točke koje su bitne za prevenciju i dobrobit djeteta su svjesnost, prevencija, prijavljivanje i reagiranje. Potrebno je podizati svijest o zlostavljajnju djece te pružati savjete o tome kako zaštititi dijete od zlostavljanja. Ukoliko se prepozna nasilje, isto se treba prijaviti zakonskom procedurom te reagirati na bilo kakvu sumnju koja upućuje na nasilje.

Centar za mlade će obilježiti današnji dan kao i Dan dječjih prava sa djecom u vrtiću Anđeli čuvari, kako bi informirali i one najmanje da je potrebno zaštititi drugoga i biti drugome podrška u svemu.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE