Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Javna tribina za mlade: Ne možemo biti JA bez nekoga TI.

Screenshot 4U srijedu 16. prosinca održana je javna online tribina za mlade u sklopu projekta Mladi i demokracija – Vision is decision. Tribina je održana preko aplikacije Zoom na temu Migrantska kriza kroz oči kršćanstva i svijeta. Prisutnim gostima o ovoj temi su govorili ugledni profesori prof.dr. Pavle Mijović s Katoličkog bogoslovnog fakulteta te prof. dr. Nerzuk Ćurak s Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva.

Prof. Pavle je uvodnim govorom potaknuo na razmišljanje iz perspektive kršćanstva govoreći o Isusu koji se na jedan način rodio kao migrant, izbjeglica u štalici. Podsjetio je kako je Božić postao komercijalizirani blagdan s jedne strane, pun bogatstva i raskoša, a Isus koji je Božić je rođen u siromaštvu u štalici. Potaknuo je mlade na promišljanje dodavši kako uvijek treba imati hrabrosti i prilagođavati se stvarnosti u kojoj se nalazimo, te kako su izbjeglice danas često odraz marginaliziranosti te naličje društva u kojemu živimo.

Na promišljanje profesora Pavla, nadovezao se i profesor Ćurak govoreći o migrantima iz jedne druge perspektive, iz perspektive društva općenito. Nit poveznica koju je istaknuo je empatijski dio koji pripada svakomu čovjeku i u kojemu treba djelovati prepoznavajući u drugome sebe i tražeći načine pomoći i karitativne skrbi. Profesor Ćurak je istaknuo kako ne treba u startu prekrižiti osobu nego vidjeti ljude u njima te ublažiti njihovu bol kroz socijalnu odgovornost.

Nakon kratke diskusije i razgovora sa sudionicima, susret su završili moderatori Filipa Lončar i Josip Milanović, a ono što svakako trebamo zabilježiti i o čemu trebamo promišljati je da dolazi Isus u dom svakoga kršćanina te da trebamo otvoriti vrata za bližnjega jer je zemlja okrugla i jednako pripada svim ljudima.

Još jednom zahvaljujemo profesorima na suradnji te svim sudionicima na sudjelovanju.

NCM

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE