Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

YouthFluence: Održana prva formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

Formacija ministranata 3 2021U razdoblju od 22. do 24. siječnja u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, održana je prva formacija voditelja ministranata u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, u okviru projekta YouthFluence - uključi se, služi i prati. Cilj formacije ministranata je kroz edukativne radionice i igre, pod vodstvom iskusnih animatora i stručnih suradnika, doprinijeti osnaživanju identiteta i uloge ministranata u euharistijskom služenju te stjecanju vještina potrebnih za vođenje skupine.

Programski tim stručnjaka koji je radio na pripremi kurikuluma i njegovom razvoju sastojao se od s. Marine Jurišić, članica družbe Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije, fra Antonija Gašića, đakona te člana Franjevačke provincije Bosne Srebrene, vlč. Marina Babića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, Antonija Topalovića, projektnog koordinatora te vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade. U pripremi programa sudjelovali su i animatori instruktori: Iris Vrdoljak, Lana Todosijević, Matej Dužnović te Marko Ćosić, koji su uveliko doprinijeli kvaliteti realizacije samog programa i njegove pripreme.
Formacija ministranata 2 2021Prvog dana susreta, ministranti iz 12 župa Vrhbosanske nadbiskupije, odnosno iz Sarajeva, Radunica, Nove Bile, Novog Travnika, Guče Gore, Lug-Brankovića, Domaljevca i Grebnica okupili su se u Centru za mlade Ivan Pavao II.. Sudionici su prvu večer imali priliku raditi u malim skupinama te se na taj način bolje upoznati i stvoriti koheziju s vršnjacima iz cijele Nadbiskupije, što je bilo važno za realizaciju ostatka programa. Drugi dan programa je započeo jutarnjom molitvom i doručkom, kako bi sudionici, duhovno i tjelesno nahranjeni, bili u mogućnosti aktivno sudjelovati u svemu onome što je za njih bilo pripremljeno. Prva radionica koju je pripremila s. Marina Jurišić tematizirala je identitet ministranata, odnosno analizu osobnog identiteta te identiteta biblijskih likova: Mojsija, Ilije, Ivana Krstitelja te Blažene Djevice Marije.

Formacija ministranata 4 2021Druga radionica koju je priredio fra Antonio Gašić bila je povezana upravo s ministrantskom službom kao konkretnim oblikom služenja prilikom euharistijskog slavlja, a sadržaj je sudionicima predstavljen na kreativan i zanimljiv način, s posebnim fokusom na liturgijski prostor, njegova obilježja i značenja.

Posebnost YouthFluence programa je i drugi segment njegovog rada, odnosno medijska pismenost i sigurno korištenje društvenih mreža, što je kroz radionicu obradila animatorica instruktorica Iris Vrdoljak te sudionicima formacije približila koncept odgovornog ponašanja u virtualnom svijetu, njegove posebnosti, prednosti i opasnosti.
Duhovna komponenta programa bila je duboko utkana u dnevni raspored te su sudionici imali priliku sudjelovati u jutarnjim i večernjim prigodnim molitvama te euharistijskim slavljima. U subotu, 23. siječnja svetu misu je predovdio vlč. Marin Babić uz koncelebraciju vlč. Šime Maršića.

Formacija ministranata 1 2021Središnje misno slavlje u nedjelju, 24. siječnja, predvodio je Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić. U svojoj propovijedi kardinal Puljić se osvrnuo na život starozavjetnog proroka Jone i njegovu aktualizaciju u životima svih nas. Posebnu važnost u životima svake osobe, a posebno mlade osobe, je dakako osjećaj pripadnosti Crkvi i vjera u sveto Evanđelje koje je najbolji vodič kroz sve životne prilike i nedaće, a vjera u Uskrslog Krista sigurnost u kojoj trebamo temeljiti naš život.

Projekt YouthFluence kroz formacije ministranata nastoji doprinijeti osnaživanju identiteta i uloge ministranata u euharistijskom služenju te stjecanju vještina potrebnih za vođenje skupine. Mnogi mladi sudjeluju u pastoralnim aktivnostima u župi i u euharistijskom služenju u svojim župnim zajednicama te su svojevrstan primjer drugoj djeci i mladima u župnim zajednicama. Stoga je sudjelovanje u ovakvim aktivnostima prilika za njihov rast i razvoj, ali i promoviranja ministrantske službe kao načina služenja u Crkvi. U sklopu programa, pored formacija za voditelje ministranata, održat će se i druge aktivnosti, a u prvom redu duhovne obnove na koje su pozvani svi ministranti Vrhbosanske nadbiskupije.

Antonio Topalović

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE