Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Prva formacija devete generacije animatora

prvaformacijaU prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. u Sarajevu 19. i 20. studenog održana je prva formacija devete generacije programa Mladi za mlade – Formacija animatora.

Pod geslom Biti sol zemlje i svjetlo svijeta u programu događaja sudjelovalo je 50 mladih iz više od 10 župa Vrhbosanske nadbiskupije, kao i skupina mladeži iz Mostarsko-duvanjske biskupije. Tako veliki broj mladih udružio se oko jednog cilja – učiniti nešto novo i svjedočiti svoju ljubav prema Kristu okupljajući što veći broj svojih vršnjaka. Od početaka do danas svrha ovog programa je naučiti mladež kako na kreativan i zabavan način okupiti mlade u župi te ih naposljetku i zadržati u blizini Kristove Crkve.
Prvi vikend susret posvećen je upoznavanju kako sudionika međusobno tako i sudionika s programom. Već prve večeri budući animatori upoznati su s osnovama i značajkama animatorskog života, motivima djelovanja te razlikama između kršćanskog i običnog animatora.
Drugi dan ove formacije posvećen je animatorima kao pojedincima te njihovom životnom i vjerskom putu. Kroz prvu radionicu Antropološki identitet animatora sudionici susreta prisjetili su se svojega djetinjstva, obitelji i osoba koje su bile uz njih na putu odrastanja. Uslijedila je radionica Vrijednosti u životu i radu animatora koja im je pomogla da shvate kako je svačiji smisao određen drukčijim vrijednostima, te kako je potrebno njegovati i ulagati u vrjednote da bi one postale dio života i način čovjekovog ophođenja s drugima.
Da bi jedan kršćanski animator bio potpun, neophodno je da radi na svojoj duhovnoj dimenziji. Upravo zbog toga održana je i radionica Kršćanski identitet animatora. Tijekom ove aktivnosti sudionici su se prisjetili svojega vjerskog puta od rođenja do danas i još jednom osvijestili kako je jedini smisao njihovog rasta ljubav u Kristu.
Također, zabava i igra bitan su čimbenik održavanja jedne skupine mladih na okupu. U skladu s tim druga večer bila je posvećena igrama različitog karaktera. Sudionici su kroz njih naučili nekoliko različitih modela igara. Uz to su se dobro nasmijali i opustili obećavši kako će do sljedećeg susreta već primijeniti stečeno znanje i vještine, te odmah raditi na ponudi bogatijeg programa za mlade.
Poslije susreta su nam volonteri govorili o svojim iskustvima prenijevši samo pozitivne dojmove. „S oduševljenjem sam prihvatila poziv s. Marine da sudjelujem na ovoj formaciji animatora. Uvijek sam se divila mladim animatorima u svojoj župnoj zajednici, koji su neumorno radili i uvijek imali osmijeh na licu bez obzira na težinu njihova posla. Imala sam velika očekivanja od prve formacije, ali su animatori instruktori i cijela organizacija nadmašili sve ono što sam zamišljala. Naučila sam mnogo toga novog, upoznala sam sjajne i zanimljive ljude i jedva čekam sljedeći susret“, bila je iskrena Sara, buduća animatorica iz župe Imena Marijina iz Gromiljaka.
I animatorica instruktorica Kristina Grubešić nije krila veliko zadovoljstvo zbog sudjelovanja u programu NCM-a. „Rad s mladima je postao čvrst stup mojega života još u razdoblju kad sam i sama bila polaznica temeljne formacije. Zahvalna sam Bogu što mi je pružio mogućnost postati instruktoricom i na ovaj način darivati sebe Kristu i drugima. Ovaj vikend za mene je bio veoma zabavan. Pokušavajući poučiti druge, mogu reći da sam i sama nešto naučila. Ovi mladi mi jednostavno daju snagu i volju za daljnji rad“, rekla je Kristina.
Osim što su geslo ovog susreta, riječi Biti sol zemlje i svjetlo svijeta su i zvijezda vodilja života svakoga animatora. Tijekom formacije u organizaciji NCM-a mladi animatori su poletno i snažno napravili svoj prvi korak, a njihov idući susret zakazan je za siječanj iduće godine. Do tada su obećali zasukati svoje rukave i marljivošću i ljubavlju osnažiti svoje župne zajednice.
Podsjetimo, NCM Ivan Pavao II. u suradnji sa HBK-om iz Zagreba je prije devet godina pokrenuo program Mladi za mlade na području Vrhbosanske nadbiskupije. Od tada pa do danas kroz program je prošlo oko 400 sudionika.
Nesebična podrška župnika i marljiv rad animatora pokazali su uistinu zadivljujuće rezultate, a volja i želja mladih vjernika da postanu animatori živi jače nego ikada.
Napomenimo da se program Mladi za mlade sastoji od četiri temeljne vikend formacije koje se održavaju tijekom školske godine, a za stjecanje certifikata specijaliziranog animatora neophodno je sudjelovanje sedmodnevnoj na ljetnoj kamp-specijalizaciji.
Riječ animator dolazi od latinske riječi anima, što znači duša, pokretač, osoba koja oduševljava i potiče druge osobe oko sebe na akciju. U engleskom jeziku animatora se naziva i soul, što bi značilo duša zajednice, skupine. Izraz na engleskom jako lijepo opisuje glagol animirati – koji znači udahnuti život, dati dušu i život, pokrenuti stvari, potaknuti nešto ili nekoga na djelovanje, razveseliti nekoga.
Motivi animatora moraju biti nesebični i iskreni. Animator treba imati želju da osobe oko njega budu sretne te drugima nesebično prenositi ono što je i sam primio želeći postupati poput Isusa. Animator mora neprekidno raditi na sebi i produbljivati sebe, svoje motive, duhovnost i znanje jer inače neće biti održivi.
On mora svoje motive željeti pretočiti u svoj rad i življenje, a sve u svrhu služenja Crkvi, jer je on kršćanin odgojitelj, osoba koja drži skupinu na okupu i svojim radom je na to motivira.
Biti animator je zanimljiv i uzbudljiv poziv, ali, kao što to u životu ide, to nije baš lagan posao. Taj angažman traži volju, spremnost na akciju, razumijevanje i ustrajnost.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE