Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Sad znamo bolje, pa ćemo i biti bolji! - seminar za vršnjačke edukatore Centra za mlade

edukacija 1U razdoblju od 13. do 15. travnja 2018. godine, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., održan je seminar na kojemu je sudjelovalo oko 40 vršnjačkih edukatora koji su angažirani na projektima Centra za mlade: Koračajmo zajedno, Formacija animatora, Inside, Škola volonterizma, Klik za zdravlje i Mali putokazi u život. Tema seminara, koji je predvodila dr. sc. Sandra Bjelan-Guska, viša asistentica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu – Odsjek za pedagogiju, bila je Pedagoško – didaktičko - metodički izazovi u radu s djecom i mladima.

edukacija 2Na samom početku, okupljene je pozdravila Marija Puljić, djelatnica Centra za mlade, koja je uz riječi dobrodošlice, izrazila i zadovoljstvo za ovakav susret na kojemu su okupljeni vršnjački edukatori s različitih projekata kako bi imali priliku razmijeniti svoja iskustva, ali i nastaviti rasti i usavršavati se u radu s djecom i mladima. U nastavku je slijedila radionica Sve moje uloge i ja, pod vodstvom dr. Sandre, kroz koju su sudionici mogli napraviti samorefleksiju na dosadašnji angažman kroz aktivnosti pojedinih projekata.
edukacija 3Subotnje jutro započelo je predavanjem na temu Motivacija i potrebe u susretu sa sadržajem poučavanja, tijekom kojega su sudionici učili o temeljnim potrebama djece i mladih i razlikama između želja i potreba, te razgovarati o tomu na koji način je moguće motivirati za rad i preduhitriti neposluh tijekom izvođenja radionica. U nastavku je slijedila radionica na temu Planiranje i pripremanje za rad s grupom u kojoj su kroz ciklične razgovore sudionici dolazili do spoznaje o važnosti pripreme za rad sa skupinom, načinima početka i završetka radionice te snalaženju u nepredviđenim situacijama.edukacija 5Poslijepodnevne sate obilježila je radionica Upravljanje procesom: izazovi i dometi, koja se temeljila na analizi video materijala. Kako je uz znanje i vještine važna i duhovna nota koja cijeloj priči daje dublji smisao i podsjeća na osnovno poslanje, sudionici su nedjeljno jutro započeli svetom misom koju je predvodio preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, koji je u svojoj propovijedi osobito naglasio važnost osobnog svejdočanstva vjere kroz rad i djelovanje te potrebu rasta u odnosu s Bogom, samim sobom i bližnjima. 

edukacija 6U nastavku je slijedilo predavanje Metode i tehnike aktivnog učenja i poučavanja, koje je imalo za cilj, kroz vježbe i analizu video materijala, posvijestiti sudionicima koje se pogrješke čine prilikom prenošenja znanja te na koji način je moguće povećati učinkovitost poučavanja. 

edukacija 7Budući da je svaki dio trodnevnog seminara sadržavao plodne diskusije tijekom kojih su sudionici međusobno dijelili uspjehe i nedostatke koje su otkrivali u svom angažmanu na projektima Centra za mlade, simbolično su na koncu dodijelili jedni drugima potvrde o sudjelovanju na seminaru uz izricanje jednog savjeta za rad koji ih očekuje u razdoblju koje slijedi. Ovaj seminar je osnažio vršnjačke edukatore u njihovom znanju o metodama i tehnikama za vođenje radionica, ali dao im i priliku za usavršavanje komunikacijskih, asertivnih i suradničkih vještina te poučio da uvijek imaju na umu da njihovo ponašanje u svakodnevnici ima snažniji odjek od riječi koje izgovaraju, o čemu su progovorili i sami sudionici:

Ova tri dana su za nas mlade bila posebna. Seminar koji je obuhvatio edukaciju, iskustvo, znanje, smijeh i prijateljstvo održao se u našem Centru. Ono sto sam doživio i naučio ovih dana ne može se mjeriti ni s jednim seminarom dosad koji je bio vezan za ovu temu. Zahvalan sam svima koji su nama mladima omogućili ovaj susret, a osobito hvala dr. Sandri, koja je svojim znanjem, iskustvom i nevjerojatnom željom i voljom prenijela na nas znanje o radu s mladima i djecom.Filip Milošević

edukacija 13

Ovaj seminar je zaista bio potreban i nadišao je moja očekivanja. Dr. Sandra je odgovorila na sva moja pitanja o radu s mladima, te mi ukazala na ono što sam dosad radila manje uspješno. Vjerujem da ću se već od sljedeće radionice truditi primjenjivati naučeno, te da ću samim tim biti bliže napretku u stvarima koje sam trebala promijeniti jer kako kaže citat koji sam imala priliku čuti ovih dana: Činili ste dosad kako ste činili. Sad znate bolje, pa činite bolje. (M.A.) - Ana-Marija Knežević

edukacija 12

edukacija 9
Marija Puljić

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE