Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Druga specijalizacija animatora instruktora

drugaanimacijaOd 6. do 8. siječnja u  pastoralnom centru Marija Majka Crkve na Plitvicama, održana je druga specijalizacija animatora instruktora u okviru programa Mladi za mlade. Za organizaciju specijalizacije animatora instruktora koja se već petu godinu za redom organizira bio je zadužen Ured za mlade Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u suradnji sa Salezijanskom obitelji.

Specijalizaciji je nazočilo oko 40 budućih animatora instruktora iz cijele Republike Hrvatske, među kojima je bilo i četvero mladih iz Bosne i Hercegovine. Nakon što je tijekom prve specijalizacije otkriven odgovor na pitanje Tko je animator instruktor?, cilj je druge bio ukazati na njegovo poslanje unutar zajednice.

Biti animator instruktor

Kroz samostalne pripreme i izlaganja, mladi su imali priliku okušati se u vođenju pojedinih radionica koje čine sastavni dio temeljnih formacija animatora. Nit vodilja cijelog susreta bila je potaknuti buduće instruktore na promišljanje o odnosu prema sebi, drugima i Bogu te nužnost osobnog rasta koji je preduvjet rada u odgoju mladih.
Misao o autentičnosti svake osobe, posjedovanju  različitih talenata i potrebi njihova dijeljenja, a samim time i umnožavanja, prožimala je cjelokupan program. Biti animator instruktor je poziv koji u sebi skriva veliku milost, ali  i odgovornost, te je na njega moguće odgovoriti samo kontinuiranim radom na osobnoj izgradnji i nesebičnim dijeljenjem iskustava s drugima, za što je i sama specijalizacija bila idealna prilika.  
Sljedeća, posljednja, specijalizacija održati će se od 17. do 19. ožujka, kada će mladi unaprijediti potrebno znanje za vođenje temeljnih škola animatora u svojim biskupijama, te primiti certifikate, što predstavlja tek prvi korak u osposobljavanju i odgovoru na poziv i poslanje animatora instruktora.

Iskustva

O važnosti ovog programa za osobnu izgradnju mladih, svoja iskustva podijelili su i animatori Vrhbosanske nadbiskupije: „Bio je ovo još jedan zanimljiv i kvalitetan vikend koji smo proveli na Plitvičkim jezerima. Kao i prošli put, naučili smo mnogo toga, dosta proširili već postojeće znanje koje smo stekli tijekom edukacija na formacijama u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Veliko je bogatstvo raditi s mladima iz drugih biskupije, na što sam Bogu veoma zahvalan. Ono što me posebno dojmilo na ovoj specijalizaciji su iskustva koja su mi instruktori prenijeli na temu rada u skupinama, dinamici grupe i ulogama u grupi što smatram veoma značajnim i važnim temama u mom radu kao animatora instruktora“, naglasio je David Adžić, budući animator instruktor iz Zenice.

„Moram priznati da sam veoma sretna i zahvalna prije svega Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji mi je pružio priliku za dodatnu edukaciju ali i ukazao povjerenje da u budućnosti, zajedno s ostalim instruktorima, radim na duhovnoj izobrazbi budućih animatora Vrhbosanske nadbiskupije. Ovaj susret kao i protekli, iako je imao naporan program, bio je veoma koristan i zanimljiv, zahvaljujući iskustvu animatora instruktora iz Hrvatske ali i energiji sudionika specijalizacije. Vjerujem da ćemo znanje koje smo usvojili i na ovoj specijalizaciji korisno i čim prije iskoristiti u radu s mladima iz Vrhbosanske nadbiskupije što nam je i zadaća kao budućih animatora instruktora. Ono što me posebno oduševilo na ovoj specijalizaciji jest odgovornost svakog sudionika prema svakoj temi. Već sada mogu reći da će Hrvatska ali i Bosna i Hercegovina imati sjajne buduće animatore instruktore koji jedva čekaju svoj prvi angažman“, kazala je Lidija Pitić, animatorica iz Travnika.

Marija Puljić

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE